Да Си Вземем Кученце – Колко Струва?

Както повечето от вас знаят, аз съм ветеринарен лекар. Ежедневно се сблъсквам със здравословни проблеми при домашните любимци и много често ръцете ми са вързани, тъй като собствениците не могат да си позволят диагностика или лечение. Изключително тежко и неприятно чувство е, не го пожелавам на никого.

puppy how much it costs pedigree kennel golden retriever

В същото време, някои от вас може и да знаят, семейството ми има регистриран развъдник за Голдън Ретривъри. От тези, с родословията, изследванията и документите, които няма да намерите в olx. В тази връзка често получавам съобщения от хора, искащи кученца и питащи ме за цената, а когато  я кажа, изведнъж бивам обявена за сноб, кожодер и какво ли още не, защото кученцата ми не струват 100лв. Видите ли, как смея. Никой не се интересува какъв разход всъщност е да развъдиш правилно…но това е тема на друг пост, днес ще говоря за това колко струва на собственика въпросното кученце след като напусне развъдника, тъй като страшно много хора, очевидно, не осъзнават какъв финансов ангажимент е едно животинче.

“Ама аз ще му дам цялата си любов!!!”

Това не подлежи на коментар. Ако няма да му дадете цялата си любов, по-добре си вземете плюшена играчка. Любовта и вниманието ви, обаче, не са достатъчни. Това животинче има нужда да яде, ще има нужда и от медицински грижи (при късмет – само за профилактика), но всичко това струва пари.

puppy how much it costs pedigree kennel golden retriever

Всеки може да иска куче, но не всеки може да си го позволи (особено ако иска да го гледа правилно) ! И  за да се получи някаква реалистична представа за разходите, които ще е неизбежно да се направят, реших да напиша един списък с МИНИМУМА от неща, с които ще трябва да се сдобиете в първия месец-месец и половина при взимането на кутре. Размерите и количествата са за куче с габаритите на Голдън Ретривър.

 

Начални разходи за кученце:

 

 • 110лв Чувал храна, висок клас – изключително важно за правилното израстване на едри кучета като голдън ретривърите. Ако влезете в кабинета ми и ми кажете гордо, че храните Педигри, вероятно ще видите как зениците ми бавно се разширяват от ярост докато кротко, но безкомпромисно ви заставям да купите НА МОМЕНТА друга марка храна, защото няма шанс да ви пусна да прекрачите изхода без нов чувал. Да храните Педигри (или каквато и да е подобна марка) е все едно да си тъпчете детето с Макдоналдс. Има достатъчно опции на пазара, поинтересувайте се и изберете храна от premium, high premium или super premium марка. В кюпа падат Hill’s, Royal Canin, Arden Grange, Nutram, Eukanuba, Acana, Orijen  и т.н.

 

 

 • 8.20лв – Нашийник – взимаме за пример среден клас, защото кучето ще расте и ще се наложи да го сменяте, така че приемаме, че няма да се хвърлите на най-луксозните и здрави от самото начало.

 

 • 10.70лв Повод – може все още да не излиза, но ще се наложи в някакъв момент да започнете да приучавате кученцето към повода. Отново избираме среден вариант.

puppy how much it costs pedigree kennel golden retriever

 • 9.40лв – Гребен/четка – избираме просто, но функционално решение

 

 • 1,50лв – Бисквитки, ще трябва и да се награждавате. Взимаме най-простия вариант.

 

 • 13.80лв Играчки. Голдъните обичат топки…но не трябва да са най-малкия размер. Те са големи кучета.

 

 • 2.70лв – Приемаме, че нямаме средства за пилеене и взимаме само още една играчка на кучето. Въже.

 

 • 11.80лв Клещи за нокти. Приемаме, че ще сте смели и няма да ходите на ветеринар за рязане на ноктите.

 

puppy how much it costs pedigree kennel golden retriever

До тук 204.50– Прескачаме подробности и глезотии като пелени, на които ще пишка, адресник, още играчки, лакомства, легълца (може да му сложите едно одеало на пода), шампоани, балсами и прочие.

Месец след като сте взели кученцето, ще се наложи и да го обезпаразитявате.

 • 23.80лв – външно – купувате си само пипетата, онлайн, и си я слагате сами.

 

 • 25.80лв – вътрешно – Имате два варианта – отивате при ветеринар, купувате си таблетки  или си поръчвате онлайн, да си имате, и плащате цяла кутия, защото излиза по-евтино в дългосрочен план.

 

puppy how much it costs pedigree kennel golden retriever

Приемаме и че сте си взели кучето от съвестен, легитимен развъдник и Ви остава да поставите само трета ваксина. – 40лв.

 

Заедно с тези разходи до тук сте 294,10лв.

 

И това е само началото. За периода – 2ри – 3ти месец, когато кученцето е във Вашия дом. От там нататък имате още храна, външно обезпаразитяване всеки месец през лятото и през месец зимата, и вътрешно – на два месеца средно. Включваме още лакомства, смяна на каишката и повода, недай си Боже да се наложи посещение при ветеринар – я изялo нещо, я се разкашлялo, я кихналo…

puppy how much it costs pedigree kennel golden retriever

Средно: Зашиване на рана, неголяма – 200лв

Кръвни изследвания – 50лв

Рентген – 80-100лв

 

Така че, правете сметка, че кучето е един МНОГО сериозен разход за Вашето домакинство.  Особено едрото куче. А вземете ли си куче от ферма или обява в интернет от съмнителен източник, сложете още 2х40лв за ваксини и още поне две обезпаразитявания, 40лв за микрочип, 20лв за преглед при ветеринар и се надявайте да не е болно от парвовироза (за сериозно заболяване може да се наложи да оставите и 500-1000лв при ветеринаря, и то без гаранция за оцеляване на кученцето) и прочее неприятности, с които трябва да се запознаете ПРЕДИ да вземете куче, но това не е темата в случая.

 

puppy how much it costs pedigree kennel golden retriever goldmell kennel
GOLDMELL KENNEL

Мислете, смятайте, работете и спестявайте! Гледайте кучетата си с отговорност и не ги карайте да живеят в мизерия. 

Гледането на домашен любимец не е задължително, то е лукс.

Mells x

Advertisement

2 Comments Add yours

 1. Потвърждавам. Освен това, дадените разходи по-горе са наистина абсолютно базови:))
  Кучето ви ще расте, дозите храна се увеличават съответно. От вас зависи с каква храна ще го храните, но същата се отразява на всичко – от здравето му (приемете, че Педигрий е Макдоналдс) до състоянието на козината му.

  Не, че няма да се случи понякога да ви свърши чувала преждевременно и да му купите педригрий, но както казва Любо – по-добре сварете пиле. Или ако не знаете как, нека дозите Макдоналдс са еднократни (аз си позволявам веднъж до два пъти годишно Биг мак, и то защото Обожавам тази фаст фууд храна).

  Разбира се, играчки за кучето е по-добре да купите повече, за да спестите пари от кабели и обувки (познавам голдъни на приятели, които са обезопасили къщата, но са пропуснали обувките си (а и мебелите…) и имат нанесени щети за стотици левове, Рино като малък, слава Богу, обичаше само пръст от цветя, хартия и забравена на масата храна).

  Пелените, преди да го извеждате са си разход, разход са и препаратите, с които чинно 2 месеца поне (преди първа разходка) ще чистите настилката у вас след всяко Ненацелване на пелената. Аз имах и килими. Рино се научи бързо да си върши работата навън. Но при всички голдъни е така. Запасете се с препарати за килим и паркет/ламинат.

  Времето. Времето вече не е ваше. Който има деца, ще му е по-лесно да разбере. Който е имал друго куче – също. Особено, когато са малки, се гответе и за безсънни нощи, точни като малки деца малките ретривъри се будят нощем и търсят майка си и братята си. Ами сега….. ? Вие сте тяхната майка. Това разбира се не значи, че ще трябва да ги ПреРазглезвате:)))

  Пътуванията. Още инвестиции и в единия и в другия случай! В кои случаи? Ами в тези, в които ще вземете в голдъна, щото той не е йоркширски териер да го набухате в чантата си, респ. ще търсите хотели, които приемат кучетата, по-големи автомобили (тук се гответе за повръщания по време на път, поне в началото, купете си препарат за колата и постелка), или човек, който взима нелоша сума да ви разхожда кучето, ако не сте могли да го вземете със себе си или не сте искали да го мъчите в самолет (строго Непрепоръчително, освен ако не се местите някъде завинаги). Хотелът за кучета, поначало също не се препоръчва, но трябва да инвестирате време и да четете, аз засега отказвам този вариант. Имам късмет, че кучето ми има две къщи – моята и на майка ми, общо-взето там даже е като курорт за него.

  Да продължаваме ли? Ами да продължаваме. Дресьор.
  Не е задължително, но ако не може да се справите е Препоръчително и то овреме. Голдъните са много умни, но и много палави кучета.

  Още много може да се добави. И откъм чисто финансовата страна – пак ще сме далече от истината. Всички, вероятно, са наясно, че си взимат “нов член в семейството” – като дете. Всеки иска детето му да е максимално здраво, за да са щастливи всички. Ето защо, купувайки си куче от нелицензирани развъдници, ние не се съмняваме, че ще го обичате безрезервно, но се съмняваме, че вие и домашния ви любимец сте щастливи, ако се окаже, че кучето започне често да страда и да се мъчи от всякакви болежки. По-добре инвестирайте, за да се наслаждавате пълноценно. И за по-смелите – да сте сигурни, че може да поверите детето (децата) си буквално на голдъна :))

  Liked by 1 person

  1. Направо ще ти дам да до напишеш статията! 😃 Образцови стопани!

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s