Как да премахнем боя за коса без увреждащи химикали

Здравейте отново!

Тази седмица реших да споделя с вас един от триковете ми, които използвах за премахване на боя от косата ми без напълно да я унищожа със силни химикали.

Запитването за този пост дойде от прекрасната Мери от  Berry’s Place – силно препоръчвам да разгледате блога й, а ако обичате книги, определено трябва да посетите и другата й страница – www.mrsmidnightreader.wordpress.com . Така, преди няколко седмици тя написа, че не е сигурна какво да прави с цвета на косата си и се чуди дали да не се върне към естествения си. Преди години и аз имах същата дилема след като се бях боядисала шоколадово кестенява, след това тъмно руса/много светло кестенява, а накрая почти катранено черна, след което изведнъж реших, че искам да си върна естествения вид. Ще се опитам максимално добре в този пост да пресъздам този преходен период чрез снимки, в резултат на което ще сте свидетели на някои много странни фотографии с подозрително качество, но това е положението – преглъщам си перфекционизма и няма да съм прекалено естетически взискателна в името на автентичността на блога! Ако смятате, че се чувствате смели и искате да продължите да четете – давайте, но трябва да ви предупредя, че сега е моментът да се откажете навреме!😉

Боядисах косата си черен цвят през февруари 2012. В този момент беше доста къса за моите разбирания, така че процесът по поддържането на избрания цвят беше сравнително лесен. Ето и снимка от това време (странна и разфокусирана, но не казвайте, че не съм ви предупредила!)
unnamed-2

Щастливо живях с много тъмната си коса до април 2012, когато реших, че я искам по-светла отново и си взех кестенява боя. Опитът беше неуспешен.

april-2012-3

Освен тъмния очен грим, коланът на капсички, който не е напълно видим и…добре, има доста неща в тази ми визия, които мога да критикувам, но няма да изпадам в подробности – позовавам се на факта, че е било преди 5 години и продължавам нататък!

След този неуспешен опит реших – здраве да е, връщам се към естествения ми цвят! (за който ще си поговорим малко по-късно, той далеч не е еднозначна дефиниция…)

Започнах да чета онлайн, знаете, Гугъл знае всичко и може да реши всеки житейски проблем (особено много ме радва този факт, когато влезе клиент с милия си домашен любимец и ми обясни, че е гугълнал симптомите и знае ТОЧНО какво му е на животното и аз трябва да предпиша ТОЧНО това лекарство…кааакто и да е…). Толкова. Много. Опции!!! От цялото четене се убедих в едно – НЕ исках никакви силни химикали на косата ми, обезцветители и т.н. тъй като през годината косата ми беше страдала доста от академичните ми приключения и стреса покрай тях, в резултат на което беше достигнала доста солидна степен на изтощение.
Хвана ми окото рецепта за сваляне на боя с витамин и бебешки шампоан. Ми…’що не?! Всичко, което е необходимо, е блистер витамин Ц от аптеката (от тези, малките хапченца, най-евтините. Не пробвайте капсули – тегава работа е, не става). Количеството зависи от дължината и гъстотата на косата ви, на мен ми трябваха около 30 таблетки за едно нанасяне. Няма задължителни пропорции или нещо такова, просто натрошавате таблетките, смесвате ги с шампоана и нанасяте цялото мазало върху косата, чакате 2-3 часа и изплаквате. Аз направих това 2-3 пъти през няколко седмици и през Август 2012 косата ми беше малко по-далеч по нюанс от тъмното черно:
august-2012

Имайте предвид, че ако част от корените ви се показват, не бих препоръчала да нанасяте сместа и върху тях, тъй като ще изсветлеят допълнително. Не мисля, че е нужно да споменавам и тази подробност, че целият трик работи само, ако косата ви е боядисана по-тъмна от естествения й цвят. И цялото витамин Ц на света няма да неутрализира ефекта от перхидрола.

Също така е важно да приемете, че ако сте очаквали елегантно и незабележимо да щракнете с пръсти и да няма и след от боя по косата ви, това е също толкова възможно, колкото и да се превърнете в розов еднорог. Процесът е бавен, ще преминете през всякакви нюанси докато постигнете нещо задоволително…но пък няма да увредите косата си, което беше истински плюс за мен. Направих още 2-3 третирания и през януари 2013 стигнах това състояние (запознайте се с годеника!):
january-2013

По някое време боядисаната част от косата ми започна да изглежда доста естествено и нямаше рязка линия между двата участъка. Да, винаги може да отрежете шарената част след като израсне до прилична дължина, но в моя случай я пусках до обикновената й дължина. След пролетта на 2013 реших просто да оставя косата ми да прави каквото си иска и след година се озовах с адекватно изглеждаща дълга коса с тук-там кичури по дължините…което по това време явно се смяташе за модерно, тъй като хората постоянно ме питаха как съм успяла да постигна това.
Април 2014:
april-2014

А колкото до естествения цвят на косата ми…

Тя е странна. Има 50 нюанса на кестенявото, русото и червеникавото, като се променя при смяната на сезони и светлина. Никога не е била един хомогенен цвят, така че за мен беше много лесно да мине номера с преходните нюанси без прекалено шокиращи визии. Ето снимка от близо от някое време през лятото на 2014:
unnamed-3

Та…така варира в доста нюанса и си има собствено мнение. Каквото и да е поведението на вашата коса…приемете го. Ваша си е и е прекрасна такава, каквато е! Обичайте себе си!  ❤

Mells x

2 Comments Add yours

  1. free proxy says:

    Hi there,I read your blogs named “Как да премахнем боя за коса без увреждащи химикали – It is a Mell’s World” on a regular basis.Your story-telling style is witty, keep it up! And you can look our website about free proxy.

    Like

  2. Симона says:

    Здравейте, искам да попитам дали тази рецепта с шампоана и витамин С действа ако косата е боядисана с амонячна боя?

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s